Materiaalit

Tyypit-tuotteet valmistetaan pääasiassa kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Luonnonmateriaaleja ja kierrätettyjä osia suositaan aina, kun se on mahdollista.

Nahka

Nahka on – vaihtelevista mielipiteistä huolimatta – yksi luonnollisimmista, kestävimmistä ja ekologisimmista materiaaleista.
Tyypit-tuotteissa käytän lisäksi ainoastaan kierrätys- ja ylijäämänahkaa: en osta lainkaan uutta nahkaa, vaan kaikki nahkatuotteet valmistetaan huonekaluteollisuuden ylijäämänahasta sekä vuotien leikkauksesta ylijääneistä paloista.
Käytännössä Tyypit-tuotteet valmistetaan siis roskista – osa nahkapaloista tulee teollisuudelta ja mm. verhoilijoilta, mutta olen myös ihan konkreettisesti dyykannut nahkatuottajan roskiksia poronnahkapalojen perässä (ja siis toki ihan luvalla) 😀

#roskastakaunista  #trashturnedbeautiful

Suomalainen kasviparkittu poronnahka on kauneutensa, kestävyytensä ja erinomaisen laatunsa lisäksi mielestäni maailman eettisintä ja ekologisinta nahkaa – ja myös yksi maailman ekologisimmista materiaaleista ylipäätään.
Eläimet elävät koko ikänsä vapaana, täysin lajityypillisessä ympäristössä. Poroja ei koskaan – ei koskaan – teurasteta pelkän nahan takia, vaan eläimestä hyödynnetään sen kaikki osat, kavioita myöden, eikä teurasjätettä juurikaan synny. Teurastus tapahtuu eläintä kunnioittaen ja nopeasti. Nahka käsitellään perinteitä kunnioittaen ja kasviparkittuna kemikaalien käyttö on minimissä ja ympäristökuormitus siten hyvin vähäinen – vähäisempi kuin yhdenkään olemassaolevan teollisesti tuotetun (keinokuitu)materiaalin.

 

Tyypit-korut valmistetaan vain roskapaloista – jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle.

 

Teollisuuden ylijäämänahoista en valitettavasti aina tiedä sataprosenttisesti niiden alkuperää. Ostan kuitenkin ylijäämiä vain sellaisilta yrityksiltä, jotka ovat julkisesti sitoutuneet eettisten materiaalien käyttöön: käytännössä näiden nahkojen osalta minun on vain luotettava vakuutuksen todenperäisyyteen, mutta muuhun yksittäisenä, pienenä toimijana ei valitettavasti ole mahdollisuutta.

On kuitenkin mielestäni erittäin tärkeää, että alkuperästä riippumatta kaikki mahdollinen jäte tulee hyötykäyttöön eikä mitään – tai ainakin mahdollisimman vähän – päätyisi kaatopaikalle. Vaikka jämänahat ovat usein vuodan huonoimpia osia eivätkä aina täysin priimaa ulkonäon osalta (kestävyydeltään ne ovat täsmälleen yhtä laadukkaita, kuin kauniimmatkin palat), haluan nimenomaan käyttää vain näitä – ihan konkreettisia – roskapaloja. Paitsi että haluan sillä tehdä oman osani ympäristökuormituksen vähentämiseksi, näissä paloissa on myös mielestäni enemmän luonnetta: ryppyjä, arpia, epäsäännöllisyyksiä. Ne tuovat koruihin oman twistinsä ja tekijälle myös oman haasteensa.

 

Vaikka materiaali ei välttämättä aina ole ulkoisesti priimaa, siitä valmistettu koru voi olla.
Myös kierrätysmateriaaleista valmistettu tuote voi olla luksusta. Roskasta voi saada aikaan kaunista.

 

Hopea

Roikkuvissa Tyypit-korviksissa koukut ovat pääasiassa aina 925 Sterling-hopeaa.
Hopea on luonnonmateriaali ja jalometallina sen arvo ei katoa: toki hopean hinta sahaa ylös ja alas, mutta nollaan se ei laske koskaan. Jalometallit eivät koskaan muutu roskaksi eivätkä päädy kaatopaikalle, kuten rihkama. Hopea (kuten muut jalometallit) on myös lähes loputtomasti uudelleenkäytettävissä ja siten erittäin ekologinen materiaali.
Opiskellessani hopeantyöstöä ja korumuotoilua kirjoittelin joskus enemmänkin Sterling-hopeasta – jos hopea materiaalina kiinnostaa, tässä yksi kirjoitus tuolta ajalta: Sterling-hopean ja tavallisen ero

Hopea on muiden jalometallien tavoin myös kaikkein turvallisin korumateriaali – jalometalleihin ei sekoiteta nikkeliä, joten ne ovat kaikkein vähiten allergisoivia. Jalometallit eivät puhtaina itse asiassa allergisoi lainkaan, mutta hyvin herkkäihoiset ja kaikille metalleille (muillekin kuin nikkelille) herkistyneet saattavat saada allergiaoireita jalometalleissa hyvin pieninä pitoisuuksina esiintyvistä seosmetalleista – esim. Sterling hopeassa käytetystä kuparista (925 Sterling hopeassa kuparia on vain 75 promillea = 75 tuhannesosaa).

Hopeakoukut väännän 0,7mm hopealangasta, jota ostan Suomesta ja mm. Englannista.
c.e.s design on myös Tukesin rekisteröimä hopeakorujen valmistaja (nimi- ja pitoisuusleima), joten voit luottaa siihen, että Tyypit-korujen hopea on ihan oikeasti hopeaa.

Mikäli olet kiinnostunut jalometalleista, tässä lisää hopeaan ja jalometalleihin liittyviä kirjoituksia muutaman vuoden takaa:
Mitä jalometallikorut tarkoittaa?
Miten voin kotona testata onko koruni aitoa hopeaa?
Voiko hopeakorun leimoja väärentää?

 

 

Muut materiaalit

Kaulakoruissa käytän hopeoituja kupariketjuja – se tarkoittaa, että itse ketju on kupariseosta ja sen päällä on hopeointi.
Koska hopeointi on vain ketjun pinnassa, se kuluu ajan myötä pois: tosin ns. normaalilla ja huolellisella käytöllä se ei kulu pois moneen, moneen vuoteen.
Ketjussa ei ole käytetty nikkeliä ja hopealla pinnoitettu kupari on pääasiassa erittäin hyvin siedetty ja turvallinen materiaali – mutta siitä huolimatta hyvin allergisille ja erittäin yliherkille ei tätä materiaalia voi suositella.

Hopeoidun ketjun käyttö on puhtaasti kustannuskysymys – aito hopeaketju maksaa huomattavasti enemmän ja suurin osa ei koe sitä välttämättömäksi. Hopeaketju tuo koruun 20€ lisää hintaa. Kaikkiin Tyypit-koruihin saat halutessasi kuitenkin tottakai myös aidon hopeaketjun – ja korut on suunniteltu niin, että ketjun vaihto esim. omaan olemassaolevaan hopeaketjuun onnistuu useissa tapauksissa helposti myös itse.

Nappikorviksissa käytän yllämainittua hopeoitua kuparia sekä kirurginterästä: kirurginteräs on erittäin turvallinen ja allergisoimaton materiaali.

Joissain kaulakoruissa (mm. laattakorut, Sulkasato-malliston kaulakorut) on käytetty terässeoksesta valmistettuja palloketjuja – terässeoksessa ei valmistajan mukaan ole nikkeliä. Erittäin yliherkille näiden palloketjujen käyttöä ei kuitenkaan voi suositella – metalliketju vaihdetaan halutessasi esim. nahkanauhaan. Joskus saan erän kierrätettyjä palloketjuja: kierrätettyjen ketjujen alkuperä on useimmiten tuntematon, joten niiden koostumuksesta en tiedä tarkemmin – niiden osalta voin antaa takuun ainoastaan kestävyydelle, en materiaalin koostumukselle.

Joissakin pienissä koru- tai pussukkaerissä saatan käyttää erilaisia kierrätettyjä osia, kuten solkia tms. – näistä poikkeusmateriaaleista kerron aina erikseen.

Kaikki koruissa käytetyt materiaalit on aina mainittu. Mikäli olet epävarma, kysy lisää sähköpostitse!
Design- ym. tapahtumissa voit kysyä korujen materiaaleista myös suoraan minulta.