Materiaalit

Tyypit-tuotteet valmistetaan pääasiassa kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Luonnonmateriaaleja ja kierrätettyjä osia suositaan aina, kun se on mahdollista. Uutena ostetaan vain ne osat, jotka on aivan pakko.

Nahka

Nahka on – vaihtelevista mielipiteistä huolimatta – yksi luonnollisimmista, kestävimmistä ja ekologisimmista materiaaleista.
Tyypit-tuotteissa käytän lisäksi ainoastaan kierrätys- ja ylijäämänahkaa: en osta lainkaan uutta nahkaa, vaan kaikki nahkatuotteet valmistetaan huonekaluteollisuuden ylijäämänahasta sekä vuotien leikkauksesta ylijääneistä paloista.
Käytännössä Tyypit-tuotteet valmistetaan siis roskista – osa nahkapaloista tulee teollisuudelta ja mm. verhoilijoilta, mutta olen myös ihan konkreettisesti dyykannut nahkatuottajan roskiksia poronnahkapalojen perässä (ja siis toki ihan luvalla) 😀

#roskastakaunista  #trashturnedbeautiful

Suomalainen kasviparkittu poronnahka on kauneutensa, kestävyytensä ja erinomaisen laatunsa lisäksi mielestäni maailman eettisintä ja ekologisinta nahkaa – ja myös yksi maailman ekologisimmista materiaaleista ylipäätään.
Eläimet elävät koko ikänsä vapaana, täysin lajityypillisessä ympäristössä. Poroja ei koskaan – ei koskaan – teurasteta pelkän nahan takia, vaan eläimestä hyödynnetään sen kaikki osat, kavioita myöden, eikä teurasjätettä juurikaan synny. Teurastus tapahtuu eläintä kunnioittaen ja nopeasti. Nahka käsitellään perinteitä kunnioittaen ja kasviparkittuna kemikaalien käyttö on minimissä ja ympäristökuormitus siten hyvin vähäinen – vähäisempi kuin yhdenkään olemassaolevan teollisesti tuotetun (keinokuitu)materiaalin.

 

Tyypit-korut valmistetaan vain roskapaloista – jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle.

 

Teollisuuden ylijäämänahoista en valitettavasti aina tiedä sataprosenttisesti niiden alkuperää. Ostan kuitenkin ylijäämiä vain sellaisilta yrityksiltä, jotka ovat julkisesti sitoutuneet eettisten materiaalien käyttöön: käytännössä näiden nahkojen osalta minun on vain luotettava vakuutuksen todenperäisyyteen (esim. nahan kromittomuudesta), mutta muuhun yksittäisenä, pienenä toimijana ei valitettavasti ole mahdollisuutta.

On kuitenkin mielestäni erittäin tärkeää, että alkuperästä riippumatta kaikki mahdollinen jäte tulee hyötykäyttöön eikä mitään – tai ainakin mahdollisimman vähän – päätyisi kaatopaikalle. Se on nahan käyttämisessä materiaalina mielestäni tässä yhteydessä kaikkein tärkein seikka – valmistaa jotain jo maailmassa olemassaolevasta materiaalista, uuden materiaalin tuottamisen sijaan.

#upcycling  #recycling

Vaikka jämänahat ovat usein vuodan huonoimpia osia eivätkä aina täysin priimaa ulkonäon osalta (kestävyydeltään ne ovat täsmälleen yhtä laadukkaita, kuin kauniimmatkin palat), haluan nimenomaan käyttää vain näitä – ihan konkreettisia – roskapaloja. Paitsi että haluan sillä tehdä oman osani ympäristökuormituksen vähentämiseksi, näissä paloissa on myös mielestäni enemmän luonnetta: ryppyjä, arpia, epäsäännöllisyyksiä. Ne tuovat koruihin oman twistinsä ja tekijälle myös oman haasteensa.

 

Vaikka materiaali ei välttämättä aina ole ulkoisesti priimaa, siitä valmistettu koru voi olla.
Myös kierrätysmateriaaleista valmistettu tuote voi olla luksusta. Roskasta voi saada aikaan kaunista.

 

Hopea

Roikkuvissa Tyypit-korviksissa koukut on aina aitoa 925 Sterling hopeaa.
Hopea on luonnonmateriaali ja jalometallina sen arvo ei katoa: toki hopean hinta sahaa ylös ja alas, mutta nollaan se ei laske koskaan. Jalometallit eivät koskaan muutu roskaksi eivätkä päädy kaatopaikalle, kuten rihkama. Hopea (kuten muut jalometallit) on myös lähes loputtomasti uudelleenkäytettävissä ja siten erittäin ekologinen materiaali.
Opiskellessani hopeantyöstöä ja korumuotoilua kirjoittelin joskus enemmänkin Sterling-hopeasta – jos hopea materiaalina kiinnostaa, tässä yksi kirjoitus tuolta ajalta: Sterling-hopean ja tavallisen ero

Hopea on muiden jalometallien tavoin myös kaikkein turvallisin korumateriaali – jalometalleihin ei sekoiteta nikkeliä, joten ne ovat kaikkein vähiten allergisoivia. Jalometallit eivät puhtaina itse asiassa allergisoi lainkaan, mutta hyvin herkkäihoiset ja kaikille metalleille (muillekin kuin nikkelille) herkistyneet saattavat saada allergiaoireita jalometalleissa hyvin pieninä pitoisuuksina esiintyvistä seosmetalleista – esim. Sterling hopeassa käytetystä kuparista (925 Sterling hopeassa kuparia on vain 75 promillea = 75 tuhannesosaa).

Hopeakoukut väännän 0,7mm hopealangasta, jota ostan Suomesta ja mm. Englannista.
c.e.s design on myös Tukesin rekisteröimä hopeakorujen valmistaja (nimi- ja pitoisuusleima), joten voit luottaa siihen, että Tyypit-korujen hopea on ihan oikeasti hopeaa.

Mikäli olet kiinnostunut jalometalleista, tässä lisää hopeaan ja jalometalleihin liittyviä kirjoituksia muutamien vuosien takaa:
Mitä jalometallikorut tarkoittaa?
Miten voin kotona testata onko koruni aitoa hopeaa?
Voiko hopeakorun leimoja väärentää?

 

 

Teräs

Muut metalliosat eli korvisten tapit ja taustat sekä ketjut ovat nikkelitöntä terästä (myös ‘kirurginteräksenä’ ja ‘koruteräksenä’ tunnettu).
Teräs on erittäin turvallinen ja allergisoimaton materiaali – siinä on myös muita etuja hopeaan nähden; mm. teräs ei tummu, kuten hopea eikä väri muutu.
Nikkelitön teräs sopii suurimmalle osalle ihmisistä eikä aiheuta minkäänlaisia reaktioita.

Ihminen on kuitenkin varsin kompleksinen kokonaisuus ja meistä jokainen reagoi eri tavalla ja eri asioihin.
Siksi kukaan (kukaan muukaan kuin Tyypit) ei voi taata minkään materiaalin soveltuvuutta ja allergisoimattomuutta 100% kaikille (jos joku näin vakuuttaa, se on lähinnä ehkä hieman epäilyttävää) – hyvin pieni osa ihmisistä on allergisoitunut jopa jalometalleille, jotka pääasiallisesti ovat täysin allergisoimattomia.
Jos siis tiedät olevasi äärimmäisen yliherkkä tai olet jo saanut oireita joistain metalleista, harkitse uusien metallien kokeilemista aina tarkkaan – muista myös, että mikäli tunnet esim. korvissasi kuumottamista, kutinaa joka ei lopu muutaman tunnin kuluttua (joskus uudet korvikset tai esim. sormus saattaa tuntua ‘kutittavan’ silkkaa uutuuttaan) tai muita epätavallisia tuntemuksia, ota heti koru pois äläkä käytä juuri sitä korua enää. Terveydellä ei kannata leikkiä.
Koska voimme allergisoitua oikeastaan mille tahansa, oireet eivät automaattisesti kerro metalliseoksen “huonolaatuisuudesta” – erilaisia metalliseoksia on lukematon määrä ja jotkut niistä eivät vain välttämättä sovi juuri sinulle. Mutta erittäin halvat korut usein ovat riskialttiimpia – ja mikäli myyjä ei osaa lainkaan sanoa metallin koostumuksesta, harkitse silloinkin ostosta hieman pidempään.

Olen itse erittäin allerginen ja yliherkkä lähes kaikelle, ja siksi valitsen korujen materiaalit aina sen mukaan, mitä itse pystyn käyttämään.
Tyypit-korvisten tapit on mm. vuosien varrella vaihdettu hopeoidusta kuparista ensin platinapäällysteisiin (myös nikkelittömiä) ja sittemmin nykyisinkin käytössä olevaan pinnoittamattomaan teräkseen.
Oma kehoni sietää terästä erittäin hyvin ja siksi voin suositella sitä muillekin yliherkille – tästä nykyisin kaikissa Tyypit-koruissa käytetystä teräksestä ei ole myöskään tullut yhtään palautetta allergisoivuudesta. Mutta tästäkin huolimatta, valitettavasti, voin puhua vain ‘omasta puolestani’.

Teräksen hyvien ominaisuuksien lisäksi sen käyttö on myös hintakysymys – jalometallina hopeaketju tuo koruun n. 20€ lisää hintaa.
Kaikkiin Tyypit-koruihin saat halutessasi kuitenkin tottakai myös aidon hopeaketjun – ja korut on suunniteltu niin, että ketjun vaihto esim. omaan olemassaolevaan hopeaketjuun onnistuu useissa tapauksissa helposti myös itse. Tai voit tuoda Tyypit korun ja oman ketjusi työhuoneelle Mechelininkadulle – ja vaihdan oman ketjusi koruun veloituksetta (sellaisissa koruissa, joissa ketjun vaihto vaatii työkaluja).

 

 

 

Vaneri

Tyyppien vanerikoruissa käytetään pääasiassa vanerin leikkuun ylijäämäpaloja – siksi ne saattavat vaihdella koivuvanerista havupuuvanereihin sen mukaan, millaisia paloja on saatavilla.
NoWaste-nappikorviksissa ja Rypäle-koruissa on pääasiassa käytetty havupuuvanereita.

Keto- ja Pilvi-korut, kuten myös Voimalause-magneetit leikataan muotoonsa laserilla ja siksi ne on pääasiassa pakko tehdä priimasta vanerista – vaikka II-laatuista vaneria aina haluaisinkin käyttää, sitä ei useinkaan ole saatavilla laserleikkaukseen sopivankokoisina levyinä.
Nämä tuotteet ovat aina kotimaista koivuvaneria.

 

 

– – – – – – – – – –

Joissakin pienissä koru- tai pussukkaerissä saatan käyttää erilaisia kierrätettyjä osia, kuten solkia tms. – näistä poikkeusmateriaaleista kerron aina erikseen.

Kaikki koruissa käytetyt materiaalit on aina mainittu. Mikäli olet epävarma, kysy lisää sähköpostitse!
Design- ym. tapahtumissa voit kysyä korujen materiaaleista myös suoraan minulta.