Suunnittelija

c.e.s design

 

Tyypit-tuotteet valmistaa c.e.s design; yhden naisen pieni yritys, jossa yhdistyy graafinen suunnittelija ja intohimoinen käsillä tekijä – olen Caro, hauska tutustua!

Ihan oikean työn eli graafisen suunnittelun lisäksi täytyy yrittäjällä tietenkin olla tekemistä myös ‘vapaa-ajalla’: silloin muotoutuvat ja valmistuvat työhuoneella c.e.s designin Tyypit-tuotteet.
Jos olet kiinnostunut ‘virallisesta’ puolestani, katso työnäytteet portfoliosta www.ces.fi – ota yhteyttä, mikäli tarvitset apua vaikkapa yrityksesi brändin vahvistamisessa!
Muut jutut löydät täältä Tyyppien maailmasta.

Omien tuotteiden valmistus on jatkumoa koko ikäni kestäneeseen käsillä tekemisen tarpeeseen – se antaa mahdollisuuden hyödyntää koulutusta ja ammattitaitoa vapaammassa formaatissa ja käyttää hyväksi vuosien varrella kertynyttä käsityöosaamista.
Nämä ns. ’vapaa-ajalla’ tuotetut mallistot ovat osa omaa identiteettiäni ja kertovat omista arvoistani ja visuaalisesta maailmastani – ne myös antavat mahdollisuuden sisäisen lapsen leikkimistarpeen tyydyttämiseen. Kuka haluaisi kasvaa aikuiseksi?

Takana on n. 20 vuotta käsityöläisyyttä, jo kolmannessa polvessa – ajoittain kokopäiväistä, joskus sivutoimista, välillä harrastuspohjaista; aina intohimoista.
Vuosien varrella on tullut kokeiltua paljon erilaisia materiaaleja ja työskentelytapoja ja uuden oppiminen ja kokeileminen on edelleen intohimoni. Mm. 2009-2010 opiskelin hopeantyöstöä ja korumuotoilua ja suunnittelin hopeakorumalliston, jota myin omassa verkkokaupassa ja erilaisissa tapahtumissa – toinen rakas materiaali on nahka, joka on nykyisissäkin tuotteissani pääosassa.

Myös Muotoiluinstituutissa opiskellessani opin graafisen suunnittelun lisäksi paljon lisää materiaaleista ja erilaisista luovista prosesseista – ammattini graafikkona onkin auttanut muotojen ja värien ymmärtämisessä sekä tuotteistamisessa: aikaisempi markkinoinnin AMK-tutkinto taas markkinoinnissa ja mallistojen brändäyksessä.
Työ, vapaa-aika ja ns. ‘vapaa-ajan työ’ ovat lomittuneet yhteen ja tukeneet toisiaan. Jako on itselleni kuitenkin selkeä – graafikkona ratkaisen ongelmia ja toteutan asiakkaiden toiveet; käsityöläisenä toteutan puhtaasti itseäni.

Graafisen suunnittelun ja taiteen raja on joskus häilyvä, mutta käsintekemisessä on itselläni kaiken pohjana kuitenkin aina ollut nimenomaan käsityöläisyys, ei taiteen tekeminen.

Haluan suunnitella elämäniloisia ja hauskoja tuotteita, jotka eivät ole liian täydellisiä – osaa tuotteista leimaa tietty ‘söpöys’, jonka inspiraation lähde on suomalainen puhdas luonto; osa tuotteista on rouheampia, joissa saa tarkoituksellisesti näkyä käsityön jälki ja elämän rosoisuus. Molemmat puolet ovat osa minua, enkä halunnut jättää kumpaakaan pois.
Söpöys kumpuaa – luonnonmuotojen lisäksi – elämän positiivisesta puolesta: kuinka ikävätkin asiat voivat muuttua hyviksi, kuinka pitkälle voi päästä huonommistakin lähtökohdista, kuinka elämä voi muuttua parempaan suuntaan. Täytyy muistaa nauttia silloin, kun asiat ovat hyvin.

Rosoisuus ja epäsymmetrisyys kumpuaa muistoista, menneestä elämästä, taakoista, kokemuksista ja epätoivosta.
Periksiantamattomuus, sitkeys ja ahkeruus saattavat helposti muuttua kovuudeksi ja kyynisyydeksi – jotka käyvät ainaista taistelua pehmeyden, sisäisen lapsen ja elämän kauneuden arvostamisen kanssa.
Tuotevalikoima ei ehkä aina ole kovin johdonmukainen – mutta eihän elämäkään ole.

Tuotteiden materiaaleissa ja valmistuksessa pyrin ekologisten ja eettisten arvojen huomioimiseen niin pitkälle kuin mahdollista. Nahkatuotteissa käytän huonekaluteollisuuden tai vuotien leikkuun ylijäämänahkaa. Nahasta jää usein käyttämättä paljon paloja, jotka eivät kelpaa vaate- tai huonekaluteollisuuden käyttöön: niissä on enemmän uurteita, ryppyjä ja arpia – mutta myös enemmän luonnetta ja sitä elämän rosoisuutta. Haluan käyttää juuri näitä paloja.
Myös roskasta on mahdollista saada aikaan kaunista ja käytettävää – vaikka materiaali ei välttämättä aina ulkoisesti ole priimaa, tuote voi olla.