Suunnittelija

eli tyyppi Tyyppien takana.

Tyypit-tuotteet valmistaa c.e.s design: yhden naisen yritys, jossa työt tekee graafinen suunnittelija Caroline Sassali – intohimoinen käsillä tekijä ja tyyppi Tyyppien takana.

Pääasiassa asiakkaan ehdoilla tapahtuvan graafisen suunnittelun vastapainoksi muotoutuvat ja valmistuvat työhuoneella suunnittelijan omasta mielenmaisemasta kumpuavat ja suomalaisesta luonnosta innoituksensa saavat Tyypit-tuotteet.

“Omien tuotteiden valmistus on jatkumoa koko ikäni kestäneeseen käsillä tekemisen tarpeeseen – se antaa mahdollisuuden hyödyntää koulutusta ja ammattitaitoa vapaammassa formaatissa ja käyttää hyväksi vuosien varrella kertynyttä osaamista.
Tyypit-mallistot ovat osa omaa identiteettiäni ja kertovat omista arvoistani ja visuaalisesta maailmastani – ne myös antavat mahdollisuuden sisäisen lapsen leikkimistarpeen tyydyttämiseen. Kuka haluaisi kasvaa aikuiseksi?”

Carolinella on takana yli 20 vuotta käsityöläisyyttä, jo kolmannessa polvessa – ajoittain se on ollut kokopäiväistä, joskus sivutoimista, välillä vain harrastuspohjaista; mutta aina yhtä intohimoista.

“Vuosien varrella on tullut kokeiltua paljon erilaisia materiaaleja ja työskentelytapoja – uuden oppiminen ja kokeileminen on edelleen intohimoni, jopa melkein haitaksi asti: mallisto alkaa helposti rönsyillä sinne sun tänne, ja punainen lanka meinaa kadota.
Mm. vuosina 2009-2010 opiskelin hopeantyöstöä ja korumuotoilua ja suunnittelin hopeakorumalliston, jota myin omassa verkkokaupassa ja tapahtumissa – muita rakkaita materiaaleja ovat nahka, puu ja luonnonkivet. Luonnonmateriaalit ovat kestävyydessään, työstettävyydessään ja monimuotoisuudessaan aina olleet sydäntä lähellä. Nahka ja puu ovat nykyisissäkin tuotteissani pääosassa.”

Carolinella on takanaan Lahden Muotoiluinstituutin graafisen suunnittelun opintojen lisäksi markkinoinnin amk-tutkinto Haaga-Heliasta (Tradenomi BBA).

“Muotoiluinstituutissa opiskellessani opin graafisen suunnittelun lisäksi paljon lisää materiaaleista ja erilaisista luovista prosesseista – ammattini graafikkona onkin auttanut muotojen ja värien ymmärtämisessä sekä tuotteistamisessa ja brändäyksessä: aikaisempi markkinoinnin tutkinto taas mm. markkinoinnissa.
Työ, vapaa-aika ja vapaa-ajan työ ovat lomittuneet yhteen ja tukeneet toisiaan. Jako on itselleni kuitenkin selkeä – graafikkona ratkaisen ongelmia ja toteutan asiakkaiden toiveet; käsityöläisenä teen asioita omasta näkökulmastani.”

Upcycling ja recycling – kiertotalous – kuten myös eettisesti tuotetut luonnonmateriaalit ovat Carolinelle tärkeitä kaikessa tekemisessä – sekä tuotteiden valmistuksessa että graafisena suunnittelijana materiaalien valinnassa.

“Tuotteiden materiaaleissa ja valmistuksessa pyrin ekologisten ja eettisten arvojen huomioimiseen niin pitkälle kuin mahdollista. Itseäni ahdistaa kaikki kaatopaikalle kertyvä roska – josta osa olisi vieläpä kierrätettävissä: siksi yritän omalta osaltani vähentää turhaa roskaa ja jollain tavalla käyttää kaiken, mikä on mahdollista. Tässä auttaa toki sekin, että olen auttamaton hamstraaja.
En ole täydellinen enkä vielä ollenkaan tavoitteessani kierrätyksen suhteen – mutta pyrkimys on koko ajan parempaan ja tehokkaampaan uusiokäyttöön.

Kiertotalous on tuotanto- ja elämäntapa, johon monella olisi mahdollisuus siirtyä vaikka heti, jos vain halua löytyy.

Graafisen suunnittelun ja taiteen raja on joskus häilyvä, mutta käsintekemisessä on Carolinella kaiken pohjana kuitenkin aina ollut nimenomaan käsityöläisyys – ei taiteen tekeminen.

“Haluan suunnitella elämäniloisia ja hauskoja tuotteita, jotka eivät ole liian täydellisiä – osaa tuotteista leimaa tietty ‘söpöys’, jonka inspiraation lähde on suomalainen puhdas luonto; osa tuotteista on rouheampia, joissa saa tarkoituksellisesti näkyä käsityön jälki ja elämän rosoisuus. Molemmat puolet ovat osa minua, enkä halunnut jättää kumpaakaan pois.”

Söpöys kumpuaa – luonnonmuotojen lisäksi – Carolinen mukaan elämän positiivisesta puolesta: kuinka ikävätkin asiat voivat muuttua hyviksi, kuinka pitkälle voi päästä huonommistakin lähtökohdista, kuinka elämä voi muuttua parempaan suuntaan. Täytyy muistaa nauttia silloin, kun asiat ovat hyvin.

Rosoisuus ja epäsymmetrisyys kumpuavat muistoista, menneestä elämästä, taakoista, kokemuksista ja epätoivosta – periksiantamattomuus, sitkeys ja ahkeruus saattavat helposti muuttua kovuudeksi ja kyynisyydeksi, jotka käyvät ainaista taistelua pehmeyden, sisäisen lapsen ja elämän kauneuden arvostamisen kanssa.

“Nahkatuotteissa käytän huonekaluteollisuuden tai vuotien leikkuun ylijäämänahkaa. Nahasta jää usein käyttämättä paljon paloja, jotka eivät kelpaa vaate- tai huonekaluteollisuuden käyttöön: niissä on enemmän uurteita, ryppyjä ja arpia – mutta myös enemmän luonnetta ja sitä elämän rosoisuutta. Haluan käyttää juuri näitä paloja.

Vaikka materiaali onkin jollekin toiselle roskaa, siitä on mahdollista saada aikaan vaikka kuinka kaunista ja käytettävää.”