Siirry suoraan sisältöön

Tyypit-tuotteet on kotimaisia

Mitä tarkottaa tuotteen “kotimaisuus”?
Mikä on “suomalainen tuote”?

Tämä voi joskus olla vähän epäselvää – ja joissain kotimaisina myytävissä tuotteissa saattaa jäädä hämärän peittoon, mikä tuotteesta tekee “suomalaisen”.
Joskus suomalaista on todellisuudessa vain tuotteen kokoamiseen käytetty aika, joskus jotain muuta – jokainen kuluttaja päättää itse, millainen kotimaisuusaste on itselle olennaisinta.

Ajattelin tässä kerrata vanhoille ja kertoa uusille tutuille, mikä just Tyypit ® -tuotteista tekee suomalaisia.

1) Design & kuvitukset

Kaikki Tyypit ® -tuotteiden kuvat ja kuvioinnit piirretään itse, alusta loppuun asti, Suomessa**
Tyypit-tuotteissa ei koskaan käytetä muiden tekemiä, lainattuja tai kopioituja kuvia.
(** Poikkeuksena Tyyppien i Love Hel -malliston tuotteet, joissa kuvituksena on käytetty Helsingin kaupunginmuseon digikuva-arkistoa CC BY 4.0 -lisenssillä.)

Yksikään korviksissa käytetty pala ei ole ”valmispala” – korunosia ei osteta mistään valmiina, vaan ne tehdään ihan itse (kotimaisia apureita avuksi käyttäen).
Tuotteiden osia ei edes ole olemassa, ennenkuin Tyypit ® (eli minä) on ne piirtänyt ja toteuttanut.
Tuotteiden design (eli se, miltä esim. korvis näyttää) on siis 100% suomalaista.

Jos esim. korviksen kaikki osat ostettaisiin jostain toisesta maasta valmiina, silloinhan korvis ei olisi kotimainen käytännössä ollenkaan: silloin sekä korviksen osien design, niiden valmistus ja materiaali olisi kaikki ulkomaista, vai mitä tuumaat?

2) Materiaalit

Suurin osa kaikista Tyypit ® -tuotteiden materiaaleista on kotimaista alkuperää.
Konkreettisesti se tarkottaa esimerkiksi, että:
•koruissa käytetty koivuvaneri on suomalaisesta koivusta Suomessa valmistettu
•painotuotteiden paperit on mahdollisuuksien mukaan kotimaisia; mm. A5-kierrekalenterissa käytetty Edixion-paperi on FSC-sertifioitua Suomessa valmistettua paperia
Ja niin edelleen.

Kaikkia materiaaleja ei saa suomalaisina, vaikka kuinka haluaisi.
Tällasia on mm. pienet metalliset korunosat: pakolliset, sivuosassa olevat pienosat, jotka ei varsinaisesti ole osa korun designia (tapit, koukut ja renkaat).
Kiina on maailman suurin teräksen tuottaja ja valtaosa kaikista maailman pienistä metalliasioista (ruuveista ja muttereista lähtien) valmistetaan Kiinassa.
Ostitpa korviskoukut Suomesta tai mistä muusta maasta tahansa, ne on Kiinasta kotoisin.
Ulkomaisia pienosia on siis aivan pakko käyttää, jos esim. teräskoruja haluat valmistaa.

Kiinalaiset pienosat ei sinänsä ole kuitenkaan mikään kotimaisuuden vihollinen tai huonon laadun tae: Kiinasta löytyy myös todella laadukkaita teräsosia ja asiallisia valmistajia – joiden löytäminen ja erilaisten osien testaaminen on osa vastuullisen suomalaisen yrittäjän työtä.

Laadukkaat teräsosat on jotain ihan muuta, kuin halvimmat koukut Alibabasta (ja voin kertoa, että kaikki Alibaban ”hypoallergisina” markkinoidut osat ei todellakaan sitä ole).

Itse olen superhyperallerginen ja nikkeliherkistynyt, ja siksi olen kuluttanut erilaisten osien testaamiseen ja laadukkaan valmistajan etsimiseen ehkä keskimääräistä enemmän työaikaa – mut pakkohan kaikkien osien on olla sellaisia, joita itsekin voin käyttää, eikö?

Näistä syistä voin omille asiakkailleni vannoa, että Tyypit ® -korvisten teräsosat on oikeasti hyviä.
Mutta mistäs tiedät, että puhun totta – varmasti moni muukin sanoo näin; myös ne, joiden korut on tehty kokonaan valmisosista, eikä metallien koostumuksesta ole halaistua hajua.
No tämäpä se onkin se vaikeimmin todennettava asia – eikä mulla ole tähän mitään kaikkivoipaa vastausta; pelkkiä vinkkejä.

Vinkki nro 1 sulle on, että kysy!
Kysy myyjältä lisätietoja.
Jos vaikkapa myyjä sanoo metalliosien olevan hopeaa, kysy mistä hopea on ostettu. Onko ne leimattu? Osaako myyjä selittää esim. asioinnin Tukesin kanssa?
Jos myyjä sanoo tuotteen olevan suomalainen, kysy mikä kaikki tuotteessa on suomalaista.

Vinkki nro 2: jos joku myy Suomessa vaikkapa vanerikoruja vitosella tai jatkuvalla alennuksella, ei laadukkaiden osien etsimiseen & hankkimiseen tai kovin aikaavievän designin suunnitteluun & toteuttamiseen moinen hinta oikein anna mahdollisuutta.
That’s a fact.

Muista kuitenkin, että aivan kaikkia valmistusprosessin yksityiskohtia tekijä ei välttämättä voi/halua sulle antaa – tekijän ei ole velvollisuus paljastaa esim. itse keksimiään valmistusmetodeja, työkalujen käyttövinkkejä, kovalla vaivalla löydettyjä alihankkijoita tai luotettavia materiaalitoimittajia, jne. jne.
Ne on liikesalaisuuksia kovasti kilpaillulla alalla, eikä niiden paljastaminen tai paljastamatta jättäminen liity millään tavalla luotettavuuteen.
Pysy siis asiassa.

3) Työ

Kaikki työvaiheet Tyypit ® -tuotteiden ja niiden osien suunnittelusta piirtämiseen ja valmistukseen tehdään Suomessa, myös alihankintana tehtävät työt.
Konkreettisesti tää tarkottaa mm. että:
•kaikki Tyypit ® -korujen osat piirretään, työstetään, leikataan ja viimeistellään Suomessa; korut kootaan Suomessa
•painotuotteet painetaan Suomessa – esim. A5 kalenteri Jyväskylässä, korukortit Forssassa, jne.
•vanerisia tuotteita leikataan mm. Helsingissä ja Porissa
•koivuviilutuotteet valmistetaan Pieksämäellä
•heijastimet tehdään Vantaalla
Jne.

Alihankintana teetän kotimaisilla kumppaneilla työvaiheita, joita en itse voi toteuttaa; esim. painotöitä – Tyypit ® -tuotteiden designia ei kuitenkaan koskaan, ikinä, miltään osin ole ulkoistettu.

Jos joku tuote on pakon sanelemana jouduttu tuottamaan ulkomaisella toimijalla, kerron siitä avoimesti – tällasia ovat mm.
•Tyyppien korulaatikot, jotka valmistetaan Tanskassa
•jotkin käynti- ja pr-kortit, jotka on (erikoisefektien takia) tilattu Hollannista

Toivottavasti tämä auttaa sua hahmottamaan, mitä kaikkea kotimaisuuteen liittyy – ja ennenkaikkea miten sä itse voit paremmin varmistaa, että kotimaisuusaste, jota just sä pidät sun kuluttamisessa tärkeänä todella täyttyy. 


Vaikka kyse on paljon silkasta luottamuksesta, ”kotimainen design/tuote” ei silti koskaan saisi olla vain myyjän todentamattoman toteamuksen varassa.

Tyypit-tuotteet on:

Käsintehtyjä
Handmade

Jokainen Tyypit-koru on tehty pääosin käsin: piirretty/maalattu, muotoiltu, koottu.
Uniikkeja, rakkaudella tehtyjä.
Every piece of Tyypit jewellery is handmade: drawn, painted, designed and assembled.
Each piece is unique, made with love.

Eettisiä ja ekologisia
Ethical and ecological

Tyypit-tuotteet valmistetaan kokonaan Suomessa, joko kierrätetyistä tai helposti kierrätettävissä olevista materiaaleista.
Tyypit-tuotteet valmistetaan eettisesti ja mahdollisimman ekologisesti: tähän liittyy mm. valmistusjätteen ja muovin minimointi, kierrätys, materiaalivalinnat, jne.
Myös ‘roskasta’ voi saada aikaan kaunista ja käytettävää – vaikka materiaali ei toiselle kelpaa, joku toinen voi tehdä siitä priimaa: aina, kun käytettävissä on ylijäämämateriaaleja, Tyypit käyttää mieluummin niitä.
Tyypit products are made of either recycled or easily recyclable materials.

100% kotimaista työtä
Designed and crafted in Finland

Tyypit-tuotteiden kaikki työvaiheet tehdään Suomessa, suunnittelusta piirtämiseen ja leikkuusta kokoamiseen – myös materiaalina käytetty vaneri on kotimaista.
Yhteistyökumppanitkin on suomalaisia, pääosin pieniä yrityksiä, niinkuin Tyypitkin.
Each Tyypit product is designed and made in Finland – either in our workroom in Helsinki or nearby by our partners.